Mastektomi Kime (memenin tamamen alınması işlemi)
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser olma özelliğini uzun yıllardır korumakta. Tüm farkındalık çalışmaları ve bilinen korunma uygulamalarına rağmen sıklığı giderek artmaktadır.
Cerrahi tekniklerdeki tüm yenilik ve gelişmelere rağmen tedavide memenin tamamının alınması halen bazı hastalar için zorunluluk arz etmektedir. Özellikle tümör boyutu büyük, birden fazla lokalizasyonda yerleşim, yaygın mikrokalsifikasyon (Şüpheli kireçlenme) varlığı ya da meme koruyucu tedavi için mutlaka gerekli olan Radyoterapiyi alamayacak hastalar zorunlu mastektomi gerektiren grubu oluşturmaktadır.
Operasyon ile memenin tamamının alınması sonrası her kadının psikolojisi ciddi ve olumsuz şekilde etkilenir. Giydiği kıyafetleri yakıştıramamaktan, majör depresyona kadar gidebi len bu psikoloji değişimi hastanın kanserle mücadelesini neredeyse olanaksız hale bile getirebilir.
Meme Rekonstrüksiyonu nedir?
Hangi sebeple olursa olsun memesi alınan kadınlarda memenin yerine, doğal görünüm sağlayacak yeni bir meme dokusu oluşturmak için operasyonlar yapılabilmektedir. Meme rekonstrüksiyonu (onarım ya da yeniden şekillendirme) operasyonu sonrasında hastalarda daha iyi bir fiziksel görünüm oluşur ve bu durum hastanın kendisi ve çevresi ile barışık, özgüveni yüksek belki daha da önemlisi hastalık ile daha kolay ve kararlı mücadele edecek ruh halinde olmasını sağlar.
Meme Rekonstrüksiyonu için uygun zamanlama ?
Meme kanseri tanısı ile mastektomi (tüm memenin alınması) planlanan hastaların meme onarımı hasta psikolojisi açısından çok önemlidir. Çağdaş meme kanseri cerrahisinde amaç hastayı ameliyat masasından meme ile kaldırmaktır. Bu nedenle çıkartılan meme yerine hastanın kendi dokuları ya da sentetik materyaller (silikon protez) kullanılarak yeniden meme şekillendirmek primer amacımızdır. Meme dokusunun tamamen çıkartılmak zorunda kalındığı durumlarda eş zamanlı rekonstrüksiyon uygulamaları kozmetik olarak en iyi sonucu vermektedir. Bunun için yeterli cilt yoksa sırttan ya da karından cilt ile birlikte kas dokuları kaydırılarak işlemin gerçekleştirilmesi mümkün olabilmektedir. Uygun olmayan durumlarda ise kas altına yerleştirilen doku genişleticiler ile önce mevcut cilt ve kas yavaş yavaş genişletilmekte ve yeterli genişleme sonucunda uygun volüm sağlanarak ikinci seans bir operasyon ile doku genişletici çıkartılarak yerine silikon meme protezi yerleştirilmektedir. Hasta aynı seansta meme oluşturma işlemini kabul etmezse bu işlem daha sonra da uygulanabilir. Ancak aynı seansta yapılan işlem sonuçları ile karşılaştırıldığında kozmetik sonuçların daha az tatminkar olduğu bilinmelidir.