Kendi Kendine Meme Muayenesi
Meme kanserinin tanısı ne kadar erken koyulursa tedavi şansı bir o kadar yüksek olur. Memedeki kitlelerin %80’i, kadınların kendisi tarafından tesadüfen ya da kendi kendine meme muayenesinde keşfedilmektedir. Tesadüfen keşfedilenler genellikle çok büyük kitleler olmaktadır. Usulüne uygun olarak yapılan bir kendi kendine meme muayenesinde daha küçük çaptaki kitleleri ve ek olarak meme kanserine işaret edebilecek bazı bulguları keşfetme imkanı doğmaktadır. Dolayısıyla meme kanseri riskine karşı 20 yaşını aşmış her kadın, her ay, memelerini muayene için 10 dakikasını ayırmalıdır.
- Meme muayenesi için en uygun zaman adet döngüsünün ilk 5-7. günleri arasıdır.
- Menopoz döneminde olan ve adet görmeyen kadınlar ise her ayın kendi belirledikleri bir gününde bu muayeneyi yapabilirler.
- Menopoz döneminde kullandıkları hormon ilaçları nedeniyle düzenli olarak adet görmeye devam eden kadınlar da yine bu muayeneyi adet döngüsünün 5.-7. günleri arasında yapmalıdırlar.
Kendi kendine meme muayenesinin aşamaları:
- Gözle değerlendirme
- Yatar pozisyonda elle değerlendirme
- Ayakta elle değerlendirme
Her bir aşama meme dokusu hakkında çok değerli bilgiler verir ve mutlaka uygulanmalıdır.
Memelerin gözle değerlendirilmesi
Kendi kendine meme muayenesinin ilk basamağıdır
İyi aydınlatılmış bir odada üstünü çıkarıp ayna karşısına geçerek meme muayenesine başlanır
Eller kalçadayken, avuçları önde sıkarken, kollar yanlarda serbest sallanır durumdayken, eller havadayken ve vücut öne serbestçe eğilmiş durumdayken, beş ayrı pozisyonda her iki meme aynada incelenir
Elle Değerlendirme
Elin baş ve serçe parmakları dışında kalan üç parmağı meme dokusu üzerine yerleştirilerek tarama parmakların iç yüzeyleriyle dokuyu hissederek yapılmalıdır
Elle değerlendirmede meme dokusu asla baş ve işaret parmağı arasında sıkılmamalıdır
Parmak ayaları meme dokusuna bastırılmalı ve bu bastırmayı takiben basıncı azaltmadan küçük daireler çizilerek elin altından kayabilecek kitle aranmalıdır. Tüm meme dokusu aşağıda gösterilen yöntemlerden herhangi biri kullanılarak taranmalıdır. Hangi yöntem hasta için pratik ise her seferinde aynı yöntem kullanılmalıdır.
Hasta önce kendi meme dokusunu tanır, sonrasında oluşabilecek değişiklikleri kolaylıkla fark eder. Hissedilen en küçük değişiklikte meme cerrahına müracaat ederek tıbbi destek alması erken tanıda amaca ulaşmak anlamına gelebilir. Bu da hayati önem arz eder.
Yatar pozisyonda elle değerlendirme sırasında değerlendirilecek tarafın altına ince bir yastık yerleştirilmesi memenin göğüs duvarından yana sarkmasını engelleyecek ve göğüs duvarı üzerinde homojen yayılımını sağlayacaktır. Muayene edilecek taraftaki kolun başın altına alınması muayeneyi kolaylaştırır ve koltuk altının değerlendirilebilmesine de olanak sağlar.
Memelerin ayakta elle değerlendirilmesi ideal olarak duş altındayken sabunlu elle yapılır. Zira suyun ve sabunun etkisiyle meme dokusundaki muhtemel kitleler çok daha kolay ulaşılır hale gelirler.
Unutmayınız!
Her ay kendinize ayıracağınız sadece 10 dakika size yeter.