Halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik cerrahi, optik bir lens yardımı ile görüntülenen karın boşluğunda özel el aletleri yardımı ile uygulanan minimal invaziv yöntemle açık cerrahide yapılan işlemlerin aynen gerçekleştirilmesidir. Karın boşluğu dışında diğer vücut bölgelerinde de yaygın olarak kullanılan endoskopik girişimler farklı isimlerle adlandırılmaktadır. (Torakoskopi göğüs boşluğunda, artroskopi eklem boşluğunda, histeroskopi rahim içinde vs)
En önemli avantajları
- Yaklaşık bir santimlik kesilerle yapılması sonucunda az iz bırakması ve iyi bir kozmetik sonuç
- Düşük kesi fıtığı riski
- Daha az ağrı
- Daha erken iyileşme
- Daha az yapışıklık ile sonlanması nedeni ile uzun dönemde, geçirilmiş ameliyata bağlı sorunların minimal görülmesi
olarak sayılabilir.
LAPAROSKOPİK CERRAHİ NEDİR?
Videoendoskop olarak adlandırılan teknolojik cihazın kullanımı ile büyük kesiler yapılmaksızın uygulanan karın cerrahisi laparoskopik cerrahi olarak adlandırılmaktadır. Yaklaşık bir santimlik bir kesi yapılarak özel bir cihaz yardımı ile karın boşluğu karbondioksit gazı ile belli bir basınçta şişirilir. Burada amaç karın boşluğunda iyi bir görüş sağlamaktır. Sonrasında aynı kesiden trokar adı verilen özel bir kanül yerleştirilerek içerisinden girecek teleskop (optik lens) yardımı ile karın içi görüntü eş zamanlı ve yüksek çözünürlüklü monitöre aktarılır. Uygulanacak cerrahi yönteme özel noktalardan diğer trokarlar girilir. Bu trokarlar içerisinden yerleştirilen özel el aletleri yardımı ile operasyon gerçekleştirilir. Bu yöntem, tecrübeli ve bu konuda uzman olan cerrahlar tarafından gerçekleştirildiğinde açık cerrahi ile eşit tıbbi sonuçlar elde edilmektedir. Bunun yanında erken iyileşme, daha az ağrı, küçük yara izi ve düşük fıtık olasılığı gibi açık ameliyatlara üstünlükleri aşikardır.
HANGİ AMELİYATLAR YAPILIYOR ?
Özel eğitim, yeterli tecrübe ve uygun altyapı ile laparoskopik cerrahi çok geniş kullanım alanına sahiptir. Tedavi edici uygulamalar yanında en önemli kullanım alanları tanısal uygulamalarda olmaktadır. Ayırıcı tanı gerektiren karın ağrılarında ve travmalarda kullanım sıklığı giderek artmaktadır. Laparoskopik cerrahi prosedürleri şöyle sıralanabilir.
- Karın ağrılarının tanı ve tedavisi
- Akut apandisit tanı ve tedavisi
- Karın ve kasık fıtıklarının tedavisi
- Safra kesesi ameliyatları
- Hiatal herni (Mide fıtığı) ameliyatları
- Gastroözefageal reflü cerrahisi
- Şişmanlık ameliyatları
- Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan metabolik ameliyatlar
- Splenektomi (dalak ameliyatları)
- Karaciğer kist ve tümör ameliyatları
- Özofagus (yemek borusu) kanseri ameliyatları
- Mide kanseri ameliyatları
- Kolon (kalın barsak) kanseri ameliyatları
- Rektum kanseri ameliyatları,
Daha küçük kesi, daha az ağrı, daha çabuk iyileşme, düşük fıtık riski ve açık cerrahi ile eşit sonuç laparoskopik cerrahinin hastalar tarafından tercih edilme sıklığını arttırmaktadır.