Meme Kanseri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Ağrının eşlik ettiği kitleler kanser değildir. YANLIŞ
Kötü huylu kitleler çok büyük değilse genellikle ağrıya neden olmaz. Ancak ağrı en sık görülen meme şikayeti olup bir çok nedenden kaynaklanabilir. Dolayısı ile kanser kitlesi ve ağrı birlikteliği sıklıkla görülebilmektedir.
Memede kitle her zaman kanserdir. YANLIŞ
Memedeki her kitle kanser değildir. Kitlenin kanser olup olmadığı, ancak hekimin meme muayenesi ve yapılacak radyolojik incelemeler sonucunda anlaşılabilir. Eğer kanser şüphesi varsa, kesin tanı yapılacak biyopsi ile kesinleştirilir. Dolayısı ile memesinde kitle fark eden her kes hekime başvurmalıdır.
Meme kanseri ileri yaştaki kadınları etkiler. YANLIŞ
Meme kanseri görülme sıklığı yaş ile artmakla birlikte 20’li 30’lu yaşlardaki kadınlarda da meme kanseri görülmektedir. Özellikle kalıtsal meme kanserleri hem genç yaşlarda görülüyor hem de daha saldırgan bir karakter sergiliyor.
Meme kanseri erken tanısı için kendi kendine meme muayenesi yeterlidir. YANLIŞ
Meme kanseri diğer kanser türleri ile karşılaştırıldığında yavaş büyüyen bir kanser türü olarak kabul edilir. Meme kanserinin bir santimetrelik boyuta ulaşması için geçen sürenin birkaç yıl (4-6) olduğu kabul edilmektedir. Bu nedenle kitlenin henüz hastanın fark edemeyeceği boyutta yakalanması ancak hekim muayenesi ve radyolojik tetkiklerle mümkün olabilmektedir.
Mamografide alınan ışın meme kanseri yapabilir. YANLIŞ
Günümüzde kullanılan mamografi cıhazları düşük doz ışınla yüksek kalitede görüntü elde edilecek teknoloji ile tasarlanmıştır. Dünya literatüründe mamografi nedeni ile kanser olmuş kadın yoktur.
Erkekler meme kanseri olmaz. YANLIŞ
Meme kanseri kadınlarda sık görülmektedir. Önceleri 100 kadına karşılık bir erkekte görülen meme kanseri oranları son yıllarda %1,4- 1,7 oranlarına kadar yükselmiştir. Bu nedenle memesinde kitle ya da meme başı veya cildinde normal dışı belirti fark eden erkeklerin de hekime müracaatı mutlak gerekliliktir.
Meme kanseri olanlar memesini kaybeder. YANLIŞ
Meme kanseri tedavisinde meme koruyucu yöntemler artan sıklıkla kullanılmaktadır. Memenin tamamının alınmasının zorunlu olduğu durumlarda ise hastanın kendi dokuları ya da silikon implantlar kullanılarak hastanın ameliyat masasından meme bütünlüğü ile kaldırılması modern meme cerrahisinin en temel prensibi olmuştur.
Meme kanseri ameliyatı sonrası kolda şişlik kaçınılmazdır. YANLIŞ
Mem kanseri cerrahisinde koltuk altı lenf bezlerine yapılan radikal müdahale ve üzerine eklenecek ışın tedavisi kol ödemine neden olmaktadır. Ancak özellikle erken evrede yakalanmış hastalıkta uygulanan koltuk altı evreleme tekniği (sentinal lenf nodu biopsisi) bu riski neredeyse ortadan kaldırmış durumdadır.